O nama

O nama

Astronomsko društvo Beskraj osnovano je krajem 1998. godine u Zagrebu s ciljem okupljanja ljubitelja praktične astronomije. Glavne aktivnosti udruge su promatranje i astrofotografija zvjezdanog neba sa lokacija bez svjetlosnog onečišćenja, popularizacija astronomije te suradnja s astronomskim društvima Hrvatske i susjednih zemalja. 

Glavna aktivnost naše udruge je popularizacija astronomije ponajprije organiziranjem javnih “star partya” (opažanja) za građanstvo. Mnogi posjetitelji uživali su u pogledu na pomrčine Mjeseca i Sunca, tranzite Merkura i Venere preko Sunca te opažanjima kometa i planeta kroz teleskope članova društva. Opažanja najčešće organiziramo u Zagrebu, no uvijek smo otvoreni za suradnju s drugim gradovima i lokacijama.

Članovi društva aktivno se bave astrofotografijom, u čemu smo jedni od najiskusnijih i najuspješnijih astronomskih udruga u Hrvatskoj. Fotografije članova su objavljivane u poznatim svjetskim i domaćim časopisima (Čovjek i svemir, Astronomija, Polaris, Sky & Telescope, Digital Photo, National Geographic…).  Redovno organiziramo izložbe astrofotografija. U našoj arhivi imamo mnoštvo kvalitetno izrađenih i uokvirenih astrofotografija, pa nam se slobodno obratite za suradnju.

AD Beskraj također aktivno radi na educiranju javnosti o problemima svjetlosnog onečišćenja – posjetite web stranice Ekorasvjeta.net.

Najpoznatija manifestacija AD Beskraj je PGSP – Petrova Gora Star Party, okupljanje astronoma amatera iz regije tijekom jednog vikenda krajem kolovoza ili početkom rujna (ovisi kad je mlađak Mjeseca) kako bi uživali u prekrasnom tamnom nebu s Petrove Gore te izmijenili iskustva. Star party se od 1999. do 2006. održavao na Japetiću, međutim zbog povećanja svjetlosnog onečišćenja morali smo promijeniti lokaciju. Na Petrovoj gori svake godine organiziramo i promatranje meteorskoj potoka perzeida, popularnih “suza sv. Lovre”, te veliki godišnji star party za astronome amatere. Od 2019. godine Petrova gora proglašena je međunarodnim parkom tamnog neba. Nažalost, od 2020. godine aktivnosti na Petrovoj gori se NE ODRŽAVAJU zbog postavljenog komunikacijskog tornjaosvijetljenog snažnim crvenim svjetlima koja onemogućavaju prilagodbu na mrak, a time i sve astronomske aktivnosti! Veliki godišnji star party se održava u Lici, s bazom u hostelu “Mirna dolina” u Buniću.

Sastanci udruge održavaju se svakog prvog četvrtka u mjesecu u pivnici Pinta, s početkom u 19:30h. AD Beskraj trenutno čini pedesetak članova. Članarina iznosi 7 €, a besplatna je za članove mlađe od 18. Novi članovi imati će status pridruženog člana sve dok ne budu aktivno pridonosili radu udruge. Aktivnosti udruge redovno se najavljuju na Facebook stranici grupe.

Ako nas želite kontaktirati molimo da popunite kontakt obrazac ili pošaljite e-mail na bobo@ad-beskraj.hr

Foto: godišnji Petrova gora Star Party najveće je i najpopularije druženje astronoma amatera u Hrvatskoj

 

Adresa:

Astronomsko društvo Beskraj
Jabukovac 16A
10000 Zagreb, Hrvatska
OIB: 35934889082
IBAN: HR1023400091110071832

Predsjedništvo:

  • Saša Nuić, predsjednik (email)
  • Vedran Vrhovac, dopredsjednik (email)
  • Boris Štromar, tajnik (email)

Statut udruge

 

One thought on “O nama

Comments are closed.