O nama

O nama

Astronomsko društvo Beskraj osnovano je krajem 1998. godine u Zagrebu kako bi okupilo ljubitelje praktične astronomije. Glavne aktivnosti društva su promatranje i astrofotografija zvjezdanog neba sa lokacija bez svjetlosnog onečišćenja, popularizacija astronomije te suradnja s astronomskim društvima Hrvatske i susjednih zemalja. 

Glavna aktivnost naše udruge je popularizacija astronomije ponajprije organiziranjem javnih “star partya” (opažanja) za građanstvo. Mnogi posjetitelji uživali su u pogledu na pomrčinu Mjeseca i Sunca, tranzite Merkura i Venere preko Sunca te opažanjima kometa i planeta Sunčevog sustava kroz teleskope članova društva.

Članovi društva aktivno se bave astrofotografijom. Fotografije se često objavljuju u poznatim svjetskim i domaćim časopisima (Čovjek i svemir, Astronomija, Polaris, Sky & Telescope, Digital Photo, National Geographic) te sudjeluju na mnogim izložbama. AD Beskraj također aktivno educira javnost o problemima svjetlosnog onečišćenja.

Najpoznatija manifestacija koji AD Beskraj redovno organizira je PGSP – Petrova Gora Star Party, okupljanje astronoma amatera iz regije tijekom jednog vikenda krajem kolovoza ili početkom rujna kako bi uživali u prekrasnom nebu s Petrove Gore te izmijenili iskustva. Manifestacija se od 1999. do 2006. održavala na Japetiću, međutim zbog povećanja svjetlosnog onečišćenja morali smo promijeniti lokaciju.

Sastanci udruge održavaju se svakog prvog četvrtka u mjesecu u pivnici Pinta, s početkom u 19:30h. AD Beskraj trenutno čini pedesetak članova. Članstvo u udruzi je besplatno. Novi članovi imati će status pridruženog člana sve dok ne budu aktivno pridonosili radu udruge. Aktivnosti udruge redovno se najavljuju na Facebook stranici grupe.

Ako nas želite kontaktirati molimo da popunite ovaj obrazac.

Foto: godišnji Petrova gora Star Party najveće je i najpopularije druženje astronoma amatera u Hrvatskoj

 

Adresa:

Astronomsko društvo Beskraj
Jabukovac 16A
10000 Zagreb, Hrvatska

Predsjedništvo:

  • Boris Štromar, predsjednik (email)
  • Luka Blažeković, dopredsjednik
  • Iva Boljat, tajnik

Statut udruge

 

One thought on “O nama

Comments are closed.