Perzeidi 2019. i projekcija filma na Petrovoj gori

Perzeidi 2019. i projekcija filma na Petrovoj gori

Petrova gora je nedavno proglašena prvim Međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj, te je jedan od samo 15 parkova u Europi! Prvi veliki događaj u Parku obilježavamo već tradicionalnim promatranjem meteorskog roja perzeidi te (besplatnom!) projekcijom filma u suradnji s Riječnim kinom Karlovac. Ove godine maksimum meteora pada za vrijeme gotovo punog Mjeseca, pa će zbog mjesečevog sjaja biti vidljivo nešto manje meteora od uobičajenih 60-70 u jednom satu, no uz film, teleskope i bistro nebo, astronomska zabava je zagarantirana!

Detalje i nove informacije i eventualnim promjenama pogledajte na Facebook eventu.

LOKACIJA: Plato u podnožju spomenika na Petrovoj gori.

PROGRAM:

19:30 Povijesno predavanje i obilazak spomenika Vojina Bakića
20:45 Projekcija filma “Prvi čovjek”
22:45 “Planetarij na otvorenom” – identificiranje zviježđa, objekata na noćnom nebu, s naglaskom na zviježđe Perzeja i meteore

UPUTE ZA OPAŽAČE:

  • za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)
  • meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 15 minuta u potpunoj tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • PRILIKOM OPAŽANJA METEORA NEMOJTE KORISTITI BIJELE SVJETILJKE, UKLJUČUJUĆI SVJETLA AUTOMOBILA I MOBITELA DA NE UNIŠTITE DRUGIMA NOĆNI VID! Koristite crvene svjetiljke ili vaše svjetiljke prekrijte crvenim celofanom. Prilikom dolaska i odlaska automobilom koristite samo pozicijska svjetla!
  • ponesite prostirku, ležaljku ili vreću za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja
  • nije potrebno gledati direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), meteori se pojavljuju svugdje po nebu

PREDAVANJE I OBILAZAK:

Zalazak sunca u nedjeljno je poslijepodne najprikladniji trenutak za obilazak spomenika Vojina Bakića iz 1981. godine čiji ostatak inoksovih oplata komnunicira sa svjetlom i prirodom dajući dojam pokreta ovog remek-djela memorijalne skulpture. Višenamjenski objekt koji nikad nije zaživio punim sjajom i koji je netaknut preživio Domovinski rat bit će predstavljen uz stručno vodstvo posjetiteljima događaja.

O FILMU:

“First Man”, biografski/drama/povijesni, redatelj Damien Chazelle, glumci Ryan Gosling, Claire Foy

Prvi čovjek najvećih filmskih romansi današnjice, Ryan Gosling u glavnoj ulozi i za njega nekarakterističnom tematskom izletu, sada postaje prvi čovjek na mjesecu. Kao svojevrsna kronika Armstrongovog života i karijere, film nas uvodi u zbivanja između 1961. i 1969., razdoblje pripreme i egzekucije jedne od najopasnijih misija u povijesti putovanja u svemir. U nizu NASA-inih projekata, jedan je u svjetskoj povijesti ostavio dubok trag. Uspješnim slijetanjem na mjesec 20. srpnja 1969. godine, astronaut Neil Armstrong postao je prvi čovjek čija je noga kročila na površinu mjeseca. U toj povijesnoj šetnji pridružio mu se Buzz Aldrin, dok je njihov kolega Michael Collins za to vrijeme orbitiratio oko mjeseca na komandom brodu.

Galerija fotografija s opažanja perzida 2018. godine:

Comments are closed.