PGSP 2010. izvještaj

PGSP 2010. izvještaj

Star party na Petrovoj Gori nakon raznih peripetija napokon je ipak održan za vikend 8.-10. oktobra. Budući da je u petak bio praznik, dio ekipe bio je na promatranju već u četvrtak. U domu su prespavali samo Sabina i Dag. Marija, Luka i ja došli smo u petak na ručak..kojeg smo malo dulje čekali budući da je valjda tek trebalo uloviti srnu i nabrati gljive… Za stolom nam se pridružio Alan iz Varaždina koji je sa sobom donio C9.25 na CGEM montaži

Kod spomenika smo došli još dok je bio dan, kako bi malo pofotkali opremu, a Dag je snimio i poneki intervju sa vlasnicima. Nažalost, navukli su se oblaci i nebo se raščistilo tek oko ponoći kada su neki već odustali i krenuli kući ili na spavanje. Cijelu noć vodili smo bitku sa vlagom – objektivi su se brzo zamaglili i cijela oprema je bila mokra! SQM je pokazivao nebo 21.45-21.50 magnitude, što je bilo sasvim ok. Najljepši prizor te noći bio je komet Hartley 2 u istom vidnom polju sa Double clusterom.

U subotu ujutro morali smo micati aute sa parkirališta kako bi se postavio podij za trkače koji su trčali od Vojnića do Muljave. Popodne smo pogledali film “Moonwalk One” snimljen i produciran početkom sedamsesetih, a koji peikazuje atmosferu u SAD i svijetu prilikom prvog spuštanja ljudi na Mjesec. Na trenutke pomalo dosadan, ipak je vjerno dočarao sliku tog vremena.

Navečer se kod spomenika skupila impresivna kolekcija teleskopa. Najveći su bili dobsoni dva Maria – Mario Pallua sa 12.5″ i Mario Stefanović sa 12″. I Vedran je imao svog 12″ dobsa, a Vid je donio svog novog ljubimca, 11″ Celestron SCT. Još dva Celestrona su se našla u igri – već spomenuti 9.25″ i Todorov 8″. Marko je imao 8″ dobs, a najmanji su naravno bili refraktori. Matija je fotkao sa 115mm, ja sam svog 105mm Pentaxa upregnuo vizualno na Giro 3 montaži, a Dag je sa ED 80 također fotkao.

Tijekom cijele večeri je bilo vedro (nebo mag. 21.45 – 21.55), a vlaga nije bila baš toliko strašna. Gledalo se sve i svašta i teško je reći što je bilo impresivnije – Jupiter sa crvenom pjegom i tranzitom sjene mjeseca u C11 sa binoviewerom, Veil nebula u 12″ i O III filteru imala je fantastične detalje, galaksija NGC 253 u velikim teleskopima bila je ogromna sa pregršt strukture. Ipak, vjerojatno najviše uzdaha izmamio je pogled na M 42 kroz Mariov 12″ dobs u kombinaciji sa mojim 13mm Ethosom. U tom trenutku doslovno svi prisutni su napustili svoje teleskope i stali se u red da vide to čudo! Bome se imalo što za vidjeti…visno polje Ethosa doslovno je uvlačilo pogled u maglicu koja je imala gotovo 3D efekt. Točno se vidjela struktura tamnog dijela maglice kod Trapeziuma isturena u prvom planu..a detalji su bili nevjerojatni! Zbog toga je bilo dobro što se PGSP održao mjesec dana kasnije nego prijašnjih godina jer smo mofli uživati u pogledu na zimske objekte kroz velike teleskope.

Moj Pentax se naravno nije mogao mjeriti s većim promjerima, no iznenadila me količina detalja i oštrina na Jupiteru. Veil maglica je bila tamna, ali je cijela stala u vidno polje Ethosa, a i na Helix maglici su se mogli proučavati detalji.

Krajem noći, kad su se posjetitelji već prorjedili, posvetio sam se dvostrukim zvijezdama, nasumce birajući ih uz pomoć SkyAtlasa 2000.0. Bilo je zaista prekrasnih parova, mnogi od njih vrlo blizu jedni drugome. Nerijetko sam koristio 6mm ortoskopski okular sa barlow lećom za povećanje od 222x.

Od svih parova najteže sam uočio thetu aurigae – razmak od 3.5″ nije problem za Pentaxa, ali je velika razlika u sjaju obje komponente, pa se tamnija zvijezda jedva uočavala kao točkica u drugom difrakcijskom prstenu. Gamma arietis je poznati dvojac sličnog sjaja međusobno udaljen 7.7″, a meni ljepši par bila je zvijezda 1arietis, slična, ali tamnijih komponenti i sa međusobnom separacijom od 2.8″ – prekrasno izgleda na 111x.

I ovu večer smo počeli pakirati oko 4 ujutro, a posljednji na bojištu bili su, osim mene, Matija, Vid i Dag. Dag je ostao snimati i u nedjelju navečer – nadam se da ćemo vidjeti dobre snimke!

Na kraju je PGSP bio iznimno uspješan. Hvala svim posjetiteljima koji su došli – vidimo se i sljedeće godine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.