PGSP 2009.

PGSP 2009.

Izvještaj sa PGSP-a 2009. pročitajte ovdje!

Veliki star party na Petrovoj Gori ove godine će se održati za vikend 18.-20. rujna. Okupljanje počinje u petak od oko 18h u lovačkom domu Muljava, nakon čega krećemo prema spomeniku na Petrovoj Gori gdje je lokacija za promatranje. Program je sličan prošlogodišnjem pa je tako subota ujutro slobodna za spavanje i izlete u prekrasnoj prirodi Petrove Gore. Nakon zajedničkog ručka oko 14-15h biti će održano predavanje u lovačkom domu te projekcija dokumentarnog filma, a zatim opet promatranje.

Smještaj je moguće rezervirati u lovačkom domu Muljava. Cijena noćenja za jednu osobu je 120kn (17 EUR) u “obiteljskoj” sobi (kapacitet cca 8 osoba), a 160kn (22 EUR) u dvokrevetnoj. U blizini je također moguće kampirati.

Za ovogodišnji PGSP možete se prijaviti i na našoj Facebook grupi.

Najava predavanja:

Velika izumiranja: Zagonetka K-T granice

Kroz Zemljinu povijest dogodilo se više velikih izumiranja. Najpoznatije je ono dinosaura pred 65 mil. godina, koje je obilježilo kraj jedne ere i početak nove, ere sisavaca. Događaj poznat kao K-T događaj velika je zagonetka čije se rješenje naziralo u udaru asteroida. Međutim suvremena istraživanja ukazuju i na moguće druge razloge izumiranja dinosaura. Jesu li oni morali izumrijeti neovisno i K-T događaju? Izumiru li vrste na Zemlji periodično? Prijeti li čovjeku izumiranje? Može li se zaštiti od velikog izumiranja? Na ova i slična pitanja odgovore će pokušati pružiti Marko Šimac iz AD Beskraj na predavanju “Velika izumiranja: Zagonetka K-T granice”.

Projekcija filma:

Povodom obilježavanja međunarodne godine astronomije i 40-te obljetnice prvog spuštanja čovjeka na Mjesec biti će prikazan film “Moonwalk One”. Ovaj 107-minutni dokumentarni film kojeg je režirao Theo Kamecke snimljen je još u vrijeme Apollo letova, a tek nedavno je ponovo pronađen i digitalno remasteriran. Kao što je Kathleen Carol napisala u New York Daily News-a 1972.: “Kameckeov film bi mogao biti postavljen u vremensku kapsulu i nakon njenog otvaranja u dalekoj budućnosti pokazao bi kako smo se osjećali u to vrijeme.”

“In the Shadow of the Moon” je dokumentarac snimljen 2006. godine u kojem o svojim iskustvima iz tog vremena govore isključivo astronauti koji su sudjelovali u Apollo misijama. Film sadrži mnoge scene koje do tada nisu bile prikazivane. Isključivo za potrebe ovog filma izvađene su iz tekućeg dušika originalne Apollo snimke  kako bi se prebacile na HD medij.

Pogledajte kakva je bila atmosfera na prošlogodišnjem PGSP-u:

One thought on “PGSP 2009.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.