PGSP 2010.

PGSP 2010.

Obavijest: ekipa GSS-a (Gorske službe spašavanja) je u subotu rezervirala sva mjesta u lovačkom domu! Prema tome, “osuđeni” smo na kampiranje na livadi pokraj doma. Ostali program je za sada nepromijenjen.

Veliki star party na Petrovoj Gori ove godine će se održati za vikend 10.-12. rujna. Okupljanje počinje u petak od oko 18h u lovačkom domu Muljava, nakon čega krećemo prema spomeniku na Petrovoj Gori gdje je lokacija za promatranje. Subota ujutro je slobodna za spavanje i izlete u prekrasnoj prirodi Petrove Gore. Nakon zajedničkog ručka oko 14-15h biti će održano predavanje u lovačkom domu te projekcija dokumentarnog filma, a zatim opet promatranje.

Smještaj je moguće rezervirati u lovačkom domu Muljava. Cijena noćenja za jednu osobu je 120kn (17 EUR) u “obiteljskoj” sobi (kapacitet cca 8 osoba), a 160kn (22 EUR) u dvokrevetnoj. U blizini je također moguće kampirati. Hrana je odlična – preporučamo neki od specijaliteta s divljači.

I ove godine imamo listu objekata za PGSP izazov koju je napravio Tonči za prošlogodišnji star party, ali zbog naoblake nismo ništa vidjeli.

U subotu popodne Nikola Biliškov, autor knjige “Meteori – golim okom” održati će istoimeno predavanje:

S vremena na vrijeme, kroz noćno nebo posuto zvijezdama promakne pokoji svijetli trag što odmah zatim zgasne. Radi se o meteorima, u našem narodu poznatim kao nebeske krijesnice. To je zapravo svjetlosna pojava koja nastaje pri ulasku sićušnih, ali vrlo brzih čestica međuplanetarne prašine u Zemljinu atmosferu, pri čemu dolazi do ionizacije i emisije svjetlosti. Meteori mogu dolaziti iz svih smjerova i mogu se pojaviti u bilo kojem trenutku. Međutim, oprezniji promatrač će uočiti da se putanje nekih od njih prividno sijeku u jednoj točki. Isto tako, u nekim noćima možemo vidjeti znatno više meteora nego inače. Nadalje, neki meteori su vrlo sjajni, a neki su čak i bučni. Ponekad ostavljaju za sobom trag, koji svjetluca na nebu dugo nakon nestanka samog meteora. Zašto je to tako? Što su uopće meteori? Kako ih promatrati i što sve možemo naučiti od njih? Ako vas to zanima, dođite na ovo predavanje!

Za PGSP se možete (ali i ne morate) prijaviti na Facebooku. Svakako bi bilo dobro da znamo tko bi sve htio doći!

20 thoughts on “PGSP 2010.

 1. Samo da spomenem… Donijet ću nekoliko knjiga “Meteori – golim okom” pa ćete ih moći kupiti za 100 kn (dakle, uštedite 20 kn, a za to platite pivo organizatoru PGSPa)

 2. pozdrav ekipa 🙂
  meni je dojadilo vec godinu dana solo promatrat pa evo budem vam se i ja pridruzio ove godine

   1. jel ima dosta mjesta u muljavi za spavat ili je bolje rezervirat u naprijed da nebi puno bilo slucajno??

 3. Imam 2 pitanja!
  1.Koji teleskop koristite kod promatranja neba?
  2.Koliko kosta taj teleskop?
  Hvala!

  1. Članovi društva na PGSP donose svoje teleskope, a ima ih zaista svih vrsta i veličina – dobsona velikih i manjih, katadioptera i apo refraktora za astrofotografiju.

    1. Uvijek postoji rizik da bude oblačno, ali ako je vedro onda je nebo super jer sparine već popuste, a i noć dovoljno dugo traje. Puno se toga može vidjeti jer je ljetni Mliječni put još visoko na nebu. Ako i bude oblačno, nije dosadno jer je tu puno astronoma amatera s kojima možeš izmjeniti iskustva. Također obično naprabimo jedno predavanje i projekciju filma.

 4. Pozdrav,
  da li se na party može doći i ako nismo još astronomi amateri jer još nemamo teleskop, ali smo zaljubljenici u astronomiju..? 🙂
  Željka

  1. 🙂 Mislim da teleskop uopće nije nužan uvjet bavljenja astronomijom. U to ću te pokušat uvjeriti na predavanju u subotu popodne…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.