Pomrčina Sunca 20.3.2015.

Pomrčina Sunca 20.3.2015.

Naša udruga organizirala je promatranje pomrčine Sunca iz samog centra grada Zagreba, na Trgu maršala Tita, odnosno tik do prekrasne zgrade HNK. Lokaciju smo izabrali kako bi u prekrasnom ambijentu uživali u ovom jedinstvenom fenomenu kojeg iz Hrvatske nećemo moći vidjeti sve do 2022. godine.

Događaj smo najavili na Facebook eventu te nas je iznenadio odziv građana – prijavilo se više od 3500 ljudi! Tijekom samog događaja koji je trajao oko tri sata, kroz naše teleskope pogledalo je barem 2000 strpljivih građana. Postavili smo čak četiri teleskopa, među kojima je bio najveći amaterski teleskop u Hrvatskoj te specijalizirani hidrogen-alfa solarni teleskop kojim su se mogle vidjeti sunčeve prominencije i mnogi drugi detalji. Osim kroz teleskope, pomrčina se mogla vidjeti projekcijom na papir kroz cameru obscuru te jedan dalekozor.

Promatranje kod HNK bilo je popraćeno u svim hrvatskim medijima. Naročito se zahvaljujemo svim posjetiteljima koji su strpljivo čekali u redu za pogled kroz teleskop.

Video sa pomrčine:

Galerija fotografija:

One thought on “Pomrčina Sunca 20.3.2015.

Comments are closed.

Comments are closed.