Pregled događanja u 2014.

Pregled događanja u 2014.

Budući da nam je web posljednjih mjeseci malo štekao nije bilo izvještaja i najava aktivnosti, no to ne znači da nismo ništa radili! Čak štoviše, aktivnosti je sve više, a i članstvo nam se znatno povećalo. ponosni smo na našeg novog & mladog člana Tina Grgića koji je na državnom natjecanju iz astronomije osvojio treće mjesto među učenicima šestog razreda! Tema je u pravom ADI duhu – “Potraga za tamnim nebom”.

Na žalost, naša nastojanja da očuvamo noćno nebo Petrove gore nisu naišla na previše sluha pa su na parkiralištu postavljene lampe pod izlikom sigurnosti, iako se ploče sa spomenika bez obzira na to i dalje kradu. Prilikom snimanja fotografija za članak u Globusu napravili smo usporedbu sa upaljenim i ugašenim svjetlima:

PG-gasi-svjetloNa temu svjetlosnog onečišćenja na Astrobobo webu pročitajte analizu Jastrebarskog te mjerenja na terenu koje smo radili nakon radionice s Andrejem Moharom u ožujku.

U suradnji sa AD Korenica napravili smo izložbu astrofotografija u njihovom gradu u listopadu 2013. To su fotografije koje se izlažu još od 2009., međunarodne godine astronomije. Nakon Korenice izložba se preselila u Gračac i Benkovac. Istovremeno, također u suradnji sa AD Korenica, napravili smo nove fotografije u lijepim aluminijskim okvrima (zahvaljujući studiju Fotofan iz Varaždina u kojem radi naš prijatelj astronom Zocky) koja je bila izložena u čitaonici “Vladimir Nazor” u Kustošiji, zatim u knjižnici u Sisku, a trenutno se nalazi u knjižnici u Karlovcu. To znači da su istovremeno dvije izložbe astrofotografija naših članova putovale Hrvatskom!

Bilo je i puno javnih promatranja. U čast Johna Dobsona u ožujku smo postavili teleskope na čak dvije lokacije u Zagrebu – Tomislavcu i Travnom. Dva tjedna nakon toga organizirano je promatranje u Studentskom centru u sklopu izložbe “Oni dolaze”. U suradnji sa dječjim odjelom knjižnice “Vlado Gotovac” iz Siska u sklopu programa “Skok u znanost” uz već spomenutu izložbu astrofotografija, u svibnju smo održali promatranje Mjeseca i Jupitera te promatranje Sunca solarnim teleskopom.

Također u Sisku, ali ovaj puta u foto galeriji “Siscia obscura” održano je predavanje o astrofotografiji. Promatranje Sunca omogućili smo i posjetiteljima ovogodišnjeg Sferakona.

Naravno, i ove godine bili smo suorganizatori Messierovog maratona u Višnjanu na kojem je pobijedio naš počasni član Stefan Cikota.

Naš ATMovac Marko veliki je fan Johna Dobsona i u njegovom duhu održava “astronomiju sa pločnika”, odnosno u neko proizvoljno vrijeme iznese teleskop u grad da bi prolaznicima pokazivao ljepote noćnog neba. Pridružili smo mu se na promatranju u svibnju, a njegove akcije možete pratiti na Facebook stranici.

 

Comments are closed.