O nama

O nama

Astronomsko društvo Beskraj osnovano je krajem 1998. godine u Zagrebu s ciljem okupljanja ljubitelja praktične astronomije. Glavne aktivnosti udruge su promatranje i astrofotografija zvjezdanog neba sa lokacija bez svjetlosnog onečišćenja, popularizacija astronomije te suradnja s astronomskim društvima Hrvatske i susjednih zemalja. 

Kontakt obrazac i podaci o udruzi nalaze se na kraju stranice!

Glavna aktivnost naše udruge je popularizacija astronomije organiziranjem javnih “star partya” (opažanja astronomskih događaja) za građanstvo. Mnogi posjetitelji uživali su u pogledu na pomrčine Mjeseca i Sunca, tranzite Merkura i Venere preko Sunca te opažanjima kometa i planeta kroz teleskope članova društva. Opažanja najčešće organiziramo u Zagrebu, no uvijek smo otvoreni za suradnju s drugim gradovima i lokacijama.

Članovi društva aktivno se bave astrofotografijom, u čemu smo jedni od najiskusnijih i najuspješnijih astronomskih udruga u Hrvatskoj. Fotografije članova su objavljivane u poznatim svjetskim i domaćim časopisima (Čovjek i svemir, Astronomija, Polaris, Sky & Telescope, Digital Photo, National Geographic…).  Redovno organiziramo izložbe astrofotografija. U našoj arhivi imamo mnoštvo kvalitetno izrađenih i uokvirenih astrofotografija, pa nam se slobodno obratite za suradnju.

AD Beskraj također aktivno radi na educiranju javnosti o problemima svjetlosnog onečišćenja – posjetite web stranice Ekorasvjeta.net.

Najpoznatija manifestacija AD Beskraj je veliki godišnji “star party“, okupljanje astronoma amatera iz regije tijekom jednog vikenda krajem kolovoza ili početkom rujna (ovisi kad je mlađak Mjeseca) kako bi uživali u prekrasnom tamnom nebu Like, najtamnijem u Hrvatskoj (mjeto promatranja je čistina kod Ljubova, “baza” je hostel Mirna Dolina u Buniću) te izmijenili iskustva. Star party se od 1999. do 2006. održavao na Japetiću, međutim zbog povećanja svjetlosnog onečišćenja morali smo promijeniti lokaciju. Od 2007. star party se organizirao na Petrovoj gori koja je 2019. proglašena međunarodnim parkom tamnog neba. Nažalost, od 2020. godine aktivnosti na Petrovoj gori se NE ODRŽAVAJU zbog postavljenog komunikacijskog tornja osvijetljenog snažnim crvenim svjetlima koja onemogućavaju prilagodbu na mrak, a time i bilo kakve druge astronomske aktivnosti!

Sastanci udruge održavaju se svakog prvog četvrtka u mjesecu u pivnici Pinta, s početkom u 19:00 h. AD Beskraj trenutno čini tridesetak aktivnih članova. Članarina iznosi 7 € godišnje, a besplatna je za članove mlađe od 18. Novi članovi imati će status pridruženog člana sve dok ne budu aktivno pridonosili radu udruge. Aktivnosti udruge redovno se najavljuju na Facebook grupi udruge.

Ako nas želite kontaktirati molimo da popunite kontakt obrazac ispod fotografije ili pošaljite e-mail na bobo@ad-beskraj.hr

Lika Star Party

  Vaše ime

  Vaša e-mail adresa

  Subject

  Tekst poruke

   

  Foto: godišnji Petrova gora Star Party najveće je i najpopularije druženje astronoma amatera u Hrvatskoj

   

  Adresa:

  Astronomsko društvo Beskraj
  Jabukovac 16A
  10000 Zagreb, Hrvatska
  OIB: 35934889082
  IBAN: HR1023400091110071832

  Predsjedništvo:

  • Saša Nuić, predsjednik (email)
  • Vedran Vrhovac, dopredsjednik (email)
  • Boris Štromar, tajnik (email)

  Statut udruge

   

  One thought on “O nama

  Comments are closed.