Djelomična pomrčina Sunca 25.10. – pomrčina za park!

Djelomična pomrčina Sunca 25.10. – pomrčina za park!

U utorak, 25.10.2022. iz Hrvatske će se moći vidjeti djelomična pomrčina Sunca. Mjesec će svojom površinom, gledano iz Hrvatske, u maksimumu pomrčine pokriti oko 1/3 Sunca, a djelomična pomrčina će trajati 2 sata i 8 minuta. Pomrčina počinje u 11:18, maksimum je u 12:22, a završava u 13:27. Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. godine.
 
Platforma 1POSTOZAGRAD u suradnji s Astronomskim društvom Beskraj i uz podršku mjesne samouprave organizira promatranje pomrčine sunca s livade sa zapadne strane Mamutice za koju se zagovara da se uredi kao javni park.
Predmetna livada je u stopostotnom gradskom vlasništvu, GUP-om predviđena za javni park te je sastavni dio novozagrebačke Plave potkove. Livada se sporadično uređuje, no bez smislenog plana parka. Događanjem želimo skrenuti pažnju na potrebu cjelovitog uređenja parka jer je to i najbolji način zaštite prostora, podizanja kvalitete života u kvartu i gradu i afirmacije Plave potkove kao gradograditeljskog nasljeđa Zagreba.
 
Na prostoru budućeg parka članovi i članice Astronomsko društvo Beskraj postavit će teleskope s kojih će se moći besplatno promatrati pomrčina Sunca, uz njihovo stručno vodstvo. Pogledajte pomrčinu sunca s Plave potkove i dajte podršku uređenju Plave potkove uređenjem livade koja ima sve preduvjete da lako i brzo postane park kakav (Novi) Zagreb zaslužuje.
 
NAPOMENA: djelomičnu pomrčinu Sunca treba gledati isključivo kroz odgovarajuće filtere ili naočale za gledanje Sunca! Nemojte improvizirati jer postoji opasnost od trajnog ošećenja vida ili slijepila! To uključuje i maske za varenje koje se proizvode s različitim faktorom zatamnjenja!
 
Faze djelomične pomrčine Sunca, 20.3.2015.
Comments are closed.