Izložba “Što s Petrovom Gorom?”

Izložba “Što s Petrovom Gorom?”

U subotu 13.10. sudjelovali smo na prezentaciji i postavljanju izložbe “Što s Petrovom Gorom?” u organizaciji galerije Nova. Zadatak natječaja je bio osmisliti kakva bi bila funkcija nekadašnjeg spomenika revoluciji na Petrovoj Gori koji nikada nije bio u potpunosti dovršen, a sada podliježe sustavnoj devastaciji.

Na Petrovu Goru je bio organiziran prijevoz autobusom, a osim sudionika projekta i posjetitelja tu su bili i predstavnici lokalnih vlasti te medija. Po dolasku nas je neugodno iznenadila novo postavljena javna rasvjeta od 6 potpuno nezaštićenih kugli kod parkirališta blizu prilaza spomeniku. Manifestacije je, nakon dogovora sa kustosicom projekta, započela govorom nekadašnjeg kustosa Petrove Gore. Sama izložba je bila koncipirana na način da određene skupine prezentiraju na katovima spomenika. Na prvom katu su postavljeni tekstualni opisi svih projekata. nama je bio dodijeljen krov, no nažalost većina ljudi je već bila obišla spomenik prije službenog početka prezentacije. Zbog magle nismo mogli održati najavljeno promatranje Sunca. Osim toga, do našeg mjesta prezentacije trebalo je proći kroz ogromnu lokvu vode što je dodatno obeshrabrilo posjetitelje da nas se pridruže u diskusiji. Ipak, tijekom šetnje po spomeniku uspjeli smo iskoristiti priliku i podijeliti letke o svjetlosnom onečišćenju.

Oko postavljene javne rasvjete žalili smo se načelniku općine Vojnić te predstavniku Hrvatskih šuma, no rečeno nam je da je nalog za postavljanje kugli došao od strane ministarstva kulture. Ne protivimo se postavljanju rasvjete, ali smatramo da su neekološke kugle stvar prošlosti i da je potrebno postavljati zaštićenu ekološku rasvjetu. S obzirom na trenutačnu kontinuiranu devastaciju spomenika, izrazili smo zabrinutost glede trajnosti postavljenih rasvjetnih tijela budući da su takve kugle i u urbanim sredinama vrlo često meta vandala.

Diskusija se nastavila u lovačkom domu Muljava uz skromnu, ali dobrodošlu zakusku. Zaključili smo da je svakako pozitivno što se razmišlja o obnovi i namjeni spomenika, ali postavljanjem neekološke rasvjete devastira se ekosustav i onemogućava se proglašenje Petrove Gore parkom tamnog neba.

One thought on “Izložba “Što s Petrovom Gorom?”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.