Izložba u Galeriji Kupola

Izložba u Galeriji Kupola

Izložba astrofotografija članova AD Beskraj biti će postavljena u Galeriji Kupola u knjižnici na Starčevićevom Trgu u Zagrebu! Izložba se otvara 14. listopada, a na otvorenju će par uvodnih riječi reći g. Ante Radonić, voditelj planetarija u tehničkom muzeju te jedan od voditelja popularne radio emisije sa astronomskom tematikom, “Andromeda”.

Biti će izloženo pedesetak astrofotografija snimnjenih raznim tehnikama koje prikazuju nebeske ljepote – od konjunkcija planeta i Mjeseca fotografiranih iz grada pa do dugačkih ekspozicija dalekih maglica i galaksija na tamnom nebu Petrove Gore. Slijedi tekst iz kataloga:

Astrofotografije članova astronomskog društva Beskraj kruna su desetogodišnjeg rada društva i prikupljanja iskustva autora Vida Nikolića, Matije Pozojevića, Borisa Štromara i Lovre Palaverse. Na fotografijama su zabilježene astronomske zanimljivosti snimljene iz raznih perspektiva – od konjunkcija planeta i Mjeseca iz urbanih sredina, pomrčina Sunca iz dalekih krajeva (Turske i Sibira) do udaljenih maglica poput “Konjske glave” i “Slonove surle” te galaksija od kojih svjetlost do nas putuje milijunima godina.Iako aktivnosti astronomskog društva ponajprije uključuju vizualna promatranja teleskopom i popularizaciju astronomije kroz javna promatranja i predavanja, upravo astrofotografije gledateljima na najatraktivniji način približavaju ljepote noćnog neba. Neobični oblici maglica pobuđuju maštu, a snimke galaksija, dalekih zvjezdanih otoka u beskraju svemira otvaraju pitanja o životu u svemiru. Mnogi od tih struktura na našem nebu zauzimaju veliku površinu, ali su previše tamne da bi ih se vidjelo golim okom. Čak niti uz pomoć velikih teleskopa golim okom nismo u mogućnosti vidjeti detalje i boje koje tek na snimkama dolaze do izražaja.

Neke na prvi pogled jednostavne fotografije rezultat su pomnog planiranja te odabira lokacije i vremena snimanja kako bi se u pravi trenutak objektivom uhvatila nebeska pojava poput pomrčine Sunca ili Mjeseca. Snimke maglica i galaksija traže pak putovanje od stotinjak kilometara kako bi se stiglo pod tamno nebo poput onoga na Petrovoj Gori gdje svjetlosno onečišćenje najmanje negativno utječe na svjetlost udaljenih svemirskih objekata.

Snimanje astrofotografija spor je proces, a iskustva se polako skupljaju godinama. Iza svake uspjele fotografije niz je neuspjelih pokušaja – no svaka sljedeća snimka obogaćena iskustvom postaje sve bolja, a fotografije ugodnije gledatelju.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.