Kraj parka tamnog neba na Petrovoj gori?

Kraj parka tamnog neba na Petrovoj gori?

Ovako izgleda situacija u “Međunarodnom parku tamnog neba Petrova gora – Biljeg”. Komunikacijski toranj visine 65 metara brutalno je osvijetljen signalnim svjetlima koja onemogućavaju astronomska opažanja i snimanja. Tvrtka “Odašiljači i veze” pere ruke jer je toranj osvijetljen po Pravilniku o gradnji i postavljanju zrakoplovnih prepreka. Međutim, pravilnik navodi obavezu ovakve signalne rasvjete u slučaju da je objekt “60 m viši od okolnog terena”, iako se na otprilike 180 m zračne udaljenosti nalazi kota 19 m viša od lokacije gdje je postavljen komunikacijski toranj (515 m), dok je lokacija samog tornja na 496 m nadmorske visine.

Osvijetljeni komunikacijski toranj na Petrovoj gori

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo je za predmetni antenski stup tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. izdala mišljenje u rujnu 2019. godine kada je na snazi bio Pravilnik o aerodromima, no nakon donošenja novog pravilnika ista agencija odbija iznijeti mišljenje o novoj situaciji, odbija molbu za upućivanje na pravnu ili fizičku osobu za izradu aeronautičke studije, te upućuje na Ministarsvo mora, prometa i infrastrukture. Detaljniji članak pročitajte na portalu Index: Državna firma uništila rijedak park nedaleko od Zagreba, znanstvenici u šoku”.

 

U Ministarstvo je poslan upit 20.11.2020. na koji još nismo dobili odgovor. Osim toga, na cestu koja vodi do spomenika su na dva mjesta postavljeni betonski blokovi koji sprečavaju put vozilima. Službeni razlog je loše stanje prometnice.

Čini se da će Hrvatska, nedugo nakon proglašenja svog prvog međunarodnog parka tamnog neba, ostati bez istog. Sve to možemo zahvaliti tvrtki Odašiljači i veze, Civilnoj agenciji za zrakoplovstvo te Ministarstvu mora, prometa i veza koji zapravo ne žele imati veze s ovom pričom. U međuvremenu, dok se ne pronađe rješenje, astronomsko društvo Beskraj obustavlja sve aktivnosti u parku tamnog neba. Ako se tijekom ove godine ne pronađe rješenje, jedini mogući ishod je ukidanje statusa parka tamnog neba.

Comments are closed.