Perzeidi i projekcija filma na Petrovoj gori

Perzeidi i projekcija filma na Petrovoj gori

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2018. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora.

U suradnji s Riječnim kinom Karlovac https://www.facebook.com/rijecno.kino/ organiziramo (besplatno!) promatranje ovog događaja za sve posjetitelje, uz projekciju filma “Nostalgija za svjetlom”. Pregovaramo s okolnim gradovima te gradom Karlovcem da se nakon 23h ili ponoći ugasi javna rasvjeta kako bi doživljaj bio što potpuniji!

Lokacija: Plato u podnožju spomenika na Petrovoj gori.

Program:

19:30 Povijesno predavanje i obilazak spomenika Vojina Bakića
21:00 Projekcija filma “Nostalgija za svjetlom”
22:30 “Planetarij na otvorenom” – identificiranje zviježđa, objekata na noćnom nebu, s naglaskom na zviježđe Perzeja i meteore

Upute za opažače:

  • za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)
  • meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 15 minuta u potpunoj tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  • PRILIKOM OPAŽANJA METEORA NEMOJTE KORISTITI BIJELE SVJETILJKE, UKLJUČUJUĆI SVJETLA AUTOMOBILA I MOBITELA DA NE UNIŠTITE DRUGIMA NOĆNI VID! Koristite crvene svjetiljke ili vaše svjetiljke prekrijte crvenim celofanom. Prilikom dolaska i odlaska automobilom koristite samo pozicijska svjetla!
  • ponesite prostirku, ležaljku ili vreću za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja
  • nije potrebno gledati direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), meteori se pojavljuju svugdje po nebu

Predavanje i obilazak:

Zalazak sunca u nedjeljno je poslijepodne najprikladniji trenutak za obilazak spomenika Vojina Bakića iz 1981. godine čiji ostatak inoksovih oplata komnunicira sa svjetlom i prirodom dajući dojam pokreta ovog remek-djela memorijalne skulpture. Višenamjenski objekt koji nikad nije zaživio punim sjajom i koji je netaknut preživio Domovinski rat bit će predstavljen uz stručno vodstvo posjetiteljima događaja.

O filmu:

Nostalgia de la luz, dokumentarni, Francuska, Njemačka, Čile, Španjolska, 2010.

Režija: Patricio Guzmán

Nagrađivani čileanski dokumentarist Patricio Guzmán putuje na 10 tisuća metara nadmorske visine na najsuše mjesto na Zemlji, pustinju Atacamu, gdje se na vrhu planine okupljaju astronomi iz cijeloga svijeta kako bi promatrali zvijezde. Atacama je također i mjesto gdje visoka temperatura održava ljudske ostatke netaknutima, pa tako tamo počivaju gotovo mumificirani ostaci političkih zatvorenika i ostalih žrtava čileanske diktature generala Augusta Pinocheta. Dok astronomi istražuju najudaljenije i najstarije galaksije, u podnožju planine, žene i preživjela rodbina nestalih čija su tijela bačena u pustinju, čak i nakon dvadeset pet godina tragaju za ostacima svojih najmilijih.

Remek djelo Nostalgija za svjetlom dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, među kojima posebno valja izdvojiti Europsku filmsku nagradu za najbolji dokumentarni film, kao i činjenicu da se u anketi časopisa Sight and Sound 2014. godine našao na 12. mjestu najboljih dokumentarnih filmova svih vremena.

Nekoliko činjenica o perzeidima:

  • Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle
  • Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej
  • Maksimum aktivnosti: 10.-13. kolovoza
  • Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu
  • Brzina meteora: oko 59 km/s

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

San Lorenzo, io lo so perché tanto
di stelle per l’aria tranquilla
arde e cade, perché si gran pianto
nel concavo cielo sfavilla…

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Comments are closed.