PGSP 2018.

PGSP 2018.

Ove godine PGSP će se održati za vikend 5.-8.10.2018. Petrova gora Star Party je odlična prilika za sve ljubitelje astronomije da uživaju u pogledu na nebeske objekte kroz teleskope različitih veličina i vrsta.
Budući da nas svake godine ima sve više, molimo posjetitelje da budu pažljivi jedni prema drugima i da se drže osnovnim pravila ponašanja. Lokacija za promatranje nalazi se na parkiralištu kod spomenika na Petrovoj Gori i podijeljen je na ASTROFOTOGRAFSKI i VIZUALNI dio. Vizualci se trebaju smjestiti na platou podno stepenica (zapadno), a astrofotografi na istočnom parkiralištu. Na vizualnom dijelu NIJE DOZVOLJENO SVIJETLITI bilo čime osim prigušenim crvenim lampicama!

Smještaj i hrana o vlastitom trošku u lovačkom domu Muljava ili caffe bar Kum u Vojniću. Za sve koji žele prespavati preporuča se da unaprijed rezerviraju sobe. Rezervacije na broj telefona 098/447596 (Muljava), 098/226046 (Kum). Kampiranje je moguće, ali za to se obratite na broj telefona Muljave.

PROGRAM:

Petak, 5.10.2018.

17:00 – 19:00 – Okupljanje u lovačkom domu Muljava
19:00 – 05:00 – Promatranje neba s parkirališta kod spomenika

Subota, 6.10.2018.

Jutro slobodno za spavanje i izlete po okolici

15:30 – AstroBUVLJAK (predavaona u Muljavi) – prodaja i razmjena astronomske opreme (teleskopi, okulari, knjige, posteri… SVE)
17:00 – Predavanje: SVEMIRSKE ZABLUDE, Ogren Variola

O, koliko puta smo se zapitali jel moguće ovo ili ono. Zašto satelit iznad naših glava ne bi preusmjerili da bude iznad pacifika? Koliko bismo se obogatili da nađemo asteroid od dijamanata (platine)? Crna rupa umjesto Sunca – strašno! Da sagradimo Dyson sferu?

Ova nas priča, uz pomoć desetak zgodnih zabluda, vraća iz svemira na tvrdu zemlju. Pitanje je samo hoće li nam se na vrijeme otvoriti padobran ili nam je ljepše ostat gore svirat harfu.

19:00 – 05:00 – Promatranje neba s parkirališta kod spomenika

Astrofoto izazov: komet 21P/Giacobini-Zinner

Nedjelja, 7.10.2018.

15:00 – Lansiranje vodenih raketa sa parkirališta kod spomenika
17:00 – Predavanje:
19:00 – 05:00 – Promatranje neba s parkirališta kod spomenika

Ponedjeljak, 8.10.2018.

Druženje u planinarskom domu i grupno fotografiranje.

Predavanja se održavaju u dvorani na prvom katu lovačkog doma.
PGSP će se održati i u slučaju loše vremenske prognoze uz predavanja i projekcije filmova u lovačkom domu Muljava.

Sažetak predavanja:

Galaksije su jedna od glavnih sastavnica svemira. I sami živimo u jednoj koju zovemo Mliječni put. Mliječni put u ovom je trenutku postojanja prilično mirna galaksija, što nam omogućuje svakidašnji život na našem planetu. No što će biti u budućnosti i što se događalo u prošlosti? Kakve galaksije uopće postoje u svemiru? Kako nastaju te žive li mirnim ili burnim životima? Na predavanju ću govoriti o potrazi za odgovorima na ova pitanja, koristeći se suvremenom tehnologijom koja nam danas omogućuje da dobijemo uvid u tajni život galaksija čak i u samim početcima svemira, svega milijardu godina nakon Velikog Praska.

Kako doći?

Od Karlovca do Vojnića
Od Vojnića do Muljave i spomenika.
Petrova gora Star Party 2016.