Pomrčina Mjeseca i opozicija Marsa, 27.7.2018.

Pomrčina Mjeseca i opozicija Marsa, 27.7.2018.

Nakon tri godine napokon opet možemo vidjeti pomrčinu Mjeseca iz naših krajeva! Mjesec izlazi oko 20:30, a istovremeno započinje ulaziti u zemljinu sjenu. Totalitet počinje u 21:30, maksimum je u 22:21, a završava u 23:13. Parcijalni dio pomrčine završava u 00:19.

Pomrčina traje dugo jer Mjesec prolazi gotovo točno sredinom zemljine sjene, te će pri tom biti vrlo taman. Očekuje se tamno crvena ili smeđa boja Mjeseca tijekom pomrčine – Mjesec nije potpuno u mraku jer se svjetlost Sunca lomi kroz našu atmosferu.

Iste večeri Mars će biti u opoziciji – najbliže Zemlji. Putanja Marsa je eliptična pa su povoljne opozicije tek svakih 15-ak godina. Prošla takva opozicija je bila 2003. godine kad se Mars približio na svega 55.8 milijuna kilometara, a 27.7 će biti na 57.6 milijuna kilometara. Postati će 4. najsjajniji objekt na našem nebu, nakon Sunca, Mjeseca i Venere, te će privremeno biti skoro 2 puta sjajniji od Jupitera!

Ne propustite priliku da u jednoj večeri pogledate ova dva spektakularna događaja! Članovi AD Beskraj će na savskom nasipu na zapadnoj strani Jaruna postaviti svoje teleskope kojima ćete moći promatrati pomrčinu i Mars. Na događaj se možete prijaviti na našem Facebook eventu, pratite obavijesti u slučaju da bude promjena zbog lošeg vremena.

Posljednu veliku opoziciju gledali smo s istog mjesta u kolovozu 2003. godine. Interes je bio velik pa vas molimo sve za strpljenje. Pomrčina Mjeseca traje dugo, a Mars se vidi cijelu noć, tako da će svi posjetitelji stići pogledati kroz teleskope!

Promatranje opozicije Marsa 27.8.2003.
Comments are closed.