Izvještaj s promatranja pomrčine s Jaruna, 27.7.2018.

Izvještaj s promatranja pomrčine s Jaruna, 27.7.2018.

Potpuna pomrčina Mjeseca najavljivala se danima unaprijed na svim medijima. Interes je bio velik, i kao jedini organizatori promatanja u glavnom gradu Hrvatske (Zagrebačka zvjezdarnica je preko ljeta zatvorena) očekivali smo veliku posjećenost. Nismo se prevarili! Na Jarunu je tijekom večeri prodefiliralo barem 1000 ljudi!

Početak promatranja je bio najavljen za 20:30, no teleskope smo počeli postavljati i sat vremena prije, a prvi posjetitelji došli su već oko 20h. Udaljena grmljavina i oblaci nisu obećavali dobru večer, no dio neba bio je otvorena, pa smo se nadali  najboljem. Naši članovi postavili su desetak teleskopa duž nasipa na Jarunu – impresivan arsenal u dovljnoj količini da posjetiteljima skrati čekanje na pogled na nebeske ljepote.

 

Početak promatranja trebao je početi izlaskom Mjeseca s obzora i početkom djelomične pomrčine. Nažalost, upravo na tom dijelu neba zasjeo je oblak i nije bilo naznake da će se uskoro maknuti. Između oblaka prvo je provirio Jupiter, a nešto kasnije ugledali smo i Veneru. Pokazao se i Mjesec, ali vrlo slabo, tek na mjestima gdje su oblaci bili tanji. Čak i za vrijeme potpune pomrčine nismo ga mogli vidjeti kako treba! Iz oblaka je izašao tek netom nakon završetka totaliteta, a tada smo napokon ugledali i Mars.

Druženje uz teleskope nastavilo se i nakon ponoći. Osim planeta, gledali smo i neke dvojne zvijezde, te M57, prstenastu maglicu. S obzirom na količinu oblaka zadovoljni smo da je večer završila pozitivno te da brojni posjetitelji nisu otišli kućama razočarani. A znatiželjnih je bilo od najmlađih, pa do starijih, uz ponekog stranog turista. Svi su strpljivo čekali na red za teleskope i oduševljeno slušali objašnjenja naših članova. Čak smo imali i izravno uključenje u dnevnik HTVa!

Drago nam je vidjeti da naši građani imaju interes za astronomiju, a mi ćemo javna promatranja organizirati i dalje, povremeno tijekom godine 🙂

Comments are closed.