Zajedničko priopćenje za javnost

Zajedničko priopćenje za javnost

Astronomsko društvo Vega (AD Vega) i Astronomsko društvo Beskraj (AD Beskraj) zajednički su odlučili povući se iz Hrvatskog astronomskog saveza (HAS) zbog ozbiljnih nepravilnosti, kršenja statuta i zakona te nedemokratskog postupanja unutar organizacije, a od strane pojedinih odgovornih osoba Saveza. Čvrsto vjerujemo da se trenutno stanje unutar HAS-a ne može ispraviti postojećim statutarnim postupcima, što nas je potaknulo na donošenje odluke o izlasku.

Nakon temeljitog razmatranja nedavnih događaja unutar HAS-a tijekom posljednjih nekoliko tjedana (detaljnije u prilogu), AD Vega i AD Beskraj zaključuju da su tijela upravljanja i nadzora HAS-a zakazala u svojim funkcijama, što je rezultiralo ozbiljnim kršenjem statuta HAS-a i zakona Republike Hrvatske koji reguliraju rad udruga, kao i kršenjem Etičkog kodeksa Zajednice tehničke kulture od strane HAS-a kao nacionalnog saveza. Nedostatak transparentnosti, demokratskih principa te jasne osude i sankcioniranja ponašanja tajnika HAS-a Doriana Božičevića od strane rukovodstva Saveza postalo je neprihvatljivo te AD Vega i AD Beskraj ne mogu biti suglasni s aktivnostima tajnika HAS-a Doriana Božićevića koji je zloupotrebljavao svoju poziciju u privatne svrhe do te mjere da bi se navedeno moglo okarakterizirati kao spolno uznemiravanje te uhođenje (detaljnije u prilogu). Kao rezultat toga, AD Vega i AD Beskraj, sukladno odlukama vlastitih Skupština, odlučuju napustiti Savez. Odluka o izlasku iz Saveza donesena je nakon dugotrajnog strpljenja i nade da će se problemi unutar HAS-a riješiti na dobrobit svih udruga članica koje se svojim radom zalažu za razvoj astronomije i srodnih znanosti. Nažalost, situacija je postala neodrživa, te AD Vega i AD Beskraj moraju zaštititi svoja prava i integritet.

Vjerujemo da će naš primjer slijediti i druga astronomska društva kako bi se izlaskom iz Saveza ili prestankom rada postojećeg, na temelju stečenog iskustva, stvorili kvalitetni preduvjeti za novi okvir suradnje medu astronomskim društvima.

Kroz otvorenost, suradnju i inkluzivnost težimo poštenom radu i demokratskim vrijednostima te vjerujemo da će naši postupci biti jasni i razumljivi široj javnosti te stojimo na raspolaganju za sva pitanja kao i za suradnju s ostalim astronomskim društvima i zainteresiranom javnošću.

U Čakovcu/Zagrebu 8. siječnja 2024.

Prilozi:

 

 

Comments are closed.