O nama

O nama

Astronomsko društvo Beskraj osnovano je krajem 1998. godine u Zagrebu kako bi oklupilo ljubitelje prije svega praktične astronomije. Glavne aktivnosti društva su promatranje zvjezdanog neba sa lokacija bez svjetlosnog onečišćenja uz suradnju s drugim astronomskih društvima Hrvatske i susjednih zemalja. Mnogi članovi društva aktivno se bave astrofotografijom. Fotografije se često objavljuju u poznatim svjetskim i domaćim časopisima (Čovjek i svemir, Astronomija, Polaris, Sky & Telescope, Digital Photo, National Geographic) te sudjeluju na mnogim izložbama. AD Beskraj također aktivno sudjeluje u edukaciji javnosti o problemima svjetlosnog onečišćenja.

Glavna aktivnost naše udruge je popularizacija astronomije ponajprije organiziranjem javnih “star partya” (opažanja) za građanstvo. Mnogi posjetitelji uživali su u pogledu na pomrčinu Mjeseca i Sunca, tranzit Merkura i Venere preko Sunca te opažanjima planeta Sunčevog sustava kroz teleskope članova društva.

Najpoznatija manifestacija koji AD Beskraj redovno organizira je PGSP – Petrova Gora Star Party, okupljanje astronoma amatera iz regije tijekom jednog vikenda krajem kolovoza ili početkom rujna kako bi uživali u prekrasnom nebu s Petrove Gore te izmijenili iskustva. Manifestacija se od 1999. do 2006. održavala na Japetiću, međutim zbog povećanja svjetlosnog onečišćenja morali smo promijeniti lokaciju.

Sastanci udruge održavaju se svakog prvog četvrtka u mjesecu u pivnici Pinta, s početkom u 19:30h. AD Beskraj trenutno čini pedesetak članova. Članstvo u udruzi je besplatno. Novi članovi imati će status pridruženog člana sve dok ne budu aktivno pridonosili radu udruge. Aktivnosti udruge redovno se najavljuju na Facebook stranici grupe.

Ako nas želite kontaktirati molimo da popunite ovaj obrazac.

PGSP

Na slici: Matija i Bobo na PGSP-u. Snimo Saša Kosanović.

Adresa:

Astronomsko društvo Beskraj

Jabukovac 16A

10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt: Boris Štromar, predsjednik, mob: 098/9028734, boris.stromar(a)gmail.com

Predsjedništvo:

  • Boris Štromar, predsjednik
  • Luka Blažeković, dopredsjednik
  • Iva Boljat, tajnik

Statut udruge

 

One thought on “O nama

Comments are closed.