O nama

Astronomsko društvo Beskraj osnovano je krajem 1998. godine u Zagrebu kako bi oklupilo ljubitelje prije svega praktične astronomije. Glavne aktivnosti društva su promatranje zvjezdanog neba sa lokacija bez svjetlosnog onečišćenja uz suradnju sa drugim astronomskih društvima Hrvatske i susjednih zemalja. Mnogi članovi društva aktivno se bave astrofotografijom. Fotografije su bile objavljivane u poznatim svjetskim i domaćim časopisima (Čovjek i svemir, Astronomija, Polaris, Sky & Telescope, Digital Photo) te sudjelovale na mnogim izložbama. AD Beskraj također aktivno sudjeluje u edukaciji javnosti o problemima svjetlosnog onečišćenja.

AD Beskraj sudjeluje u popularizaciji astronomije ponajprije organiziranjem javnih “star partya” (promatranja) za građanstvo. Mnogi posjetitelji uživali su u pogledu na pomrčinu Mjeseca i Sunca, tranzit Merkura i Venere preko Sunca te promatrali planete Sunčevog sustava uz pomoć teleskopa članova društva.

Najpoznatija manifestacija koji AD Beskraj redovno organizira je PGSP – Petrova Gora Star Party, okupljanje astronoma amatera iz regije tijekom jednog vikenda krajem kolovoza ili početkom rujna kako bi uživali u prekrasnom nebu s Petrove Gore te izmijenili iskustva. Manifestacija se od 1999. do 2006. održavala na Japetiću, međutim zbog povećanja svjetlosnog onečišćenja morali smo promijeniti lokaciju.

Sastanci udruge održavaju se svakog prvog četvrtka u mjesecu u pivnici Pinta, s početkom u 19:30h. AD Beskraj trenutno čini pedesetak članova.

Ako nas želite kontaktirati molimo da popunite ovaj obrazac.

PGSP

Na slici: Matija i Bobo na PGSP-u. Snimo Saša Kosanović.

Adresa:

Astronomsko društvo Beskraj

Jabukovac 16A

10000 Zagreb, Hrvatska

Kontakt: Boris Štromar, predsjednik, mob: 098/9028734, boris.stromar(a)gmail.com

Predsjedništvo:

  • Boris Štromar, predsjednik
  • Luka Blažeković, dopredsjednik
  • Iva Boljat, tajnik

Statut udruge

 

One thought on “O nama

Comments are closed.