Izvještaj sa pomrčine

Izvještaj sa pomrčine

Pomrčina Mjeseca na Cmroku bila je nezaboravna! Zahvaljujući Facebooku i objavljenoj vijesti u suradnji sa Hrvatskim astronomskim savezom, mnogo ljudi je saznalo za događaj i došlo na promatranje na Cmrok. Do zadnjeg trena nije bilo sigurno da li će rasvjeta oko Cmroka biti ugašena, no uz pomoć hrpe prosvjednih mailova upućenih odgovornoj osobi odluka je ipak promijenjena i rasvjeta se nije palila sve do kraja totaliteta!

Na livadi je bilo barem deset teleskopa, većinom članova AD Beskraj i foruma Zvjezdarnice. Izlazak Mjeseca iznad horizonta mnogi nisu odmah primjetili jer je šuma zaklanjala pogled sa većeg dijela Cmroka, no red koji se stvorio pored Ogrenovog teleskopa dao je naslutiti da se nešto dešava. Ubrzo su mnogi sa svojih dekica otišli pogledati što se zbiva i nedugo zatim Mjesec je već bio potpuno u zemljinoj sjeni.

Za vrijeme maksimuma pomrčine Mjesec je jedva bio vidljiv! Nebo još nije bilo potpuno tamno i to je dodatno smanjilo kontrast. Točno se vidjelo da je pomrčina vrlo duboka budući da se za maksimuma vidjelo da Mjesec ima svjetliji rub i vrlo tamno središte. Već desetak minuta poslije jedan rub je počeo biti sjajniji i to je bila naznaka da se totalitet bliži kraju. Tek kada je Mjesec postajao svjetliji, a nebo tamnije mogla se bolje uočiti tamna crvena boja, pa su i mnogi posjetitelji komentirali da je tada Mjesec bio najljepši.

Od tristotinjak posjetitelja na kraju pomrčine ostali su samo najuporniji, no ovo je svakako bilo naše najposjećenije i najugodnije promatranje na Cmroku!

One thought on “Izvještaj sa pomrčine

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.