Javno predavanje Stevea Gottlieba

Javno predavanje Stevea Gottlieba

U četvrtak 25. siječnja 2024. godine s početkom u 19h Astronomsko društvo Beskraj ugostilo je svjetski uvaženog vizualnog astronoma-amatera Stevea Gottlieba. G. Gottlieb održao je predavanje na temu „Povijest otkrivanja dubokog neba koje je dovelo do NGC kataloga i moderni ispravci“ te odgovarao na pitanja publike.

Na ovom online predavanju okupilo se tridesetak astronoma-amatera i poneki profesionalni astronom iz brojnih hrvatskih astronomskih udruga, ali i iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Predavanje je održano vrlo blizu datuma registracije naše udruge (27. siječnja 1999.) pa smo obljetnicu obilježili i na ovaj način.

Steve Gottlieb živi i radi u Kaliforniji u SAD-u. Aktivan je promatrač dubokog neba već više od 40 godina i zabilježio je više od 20 000 objekata koristeći svoje teleskope od 80 mm do 24 inča (610 mm). Dva puta godišnje promatra po tjedan dana 48″ (122cm) teleskopom svog prijatelja Jimmya Lowreya, a ovaj teleskop jedan je od najvećih amaterskih instrumenata na svijetu. Jedini je amater koji je vizualno promatrao cijeli NGC i prve IC kataloge. Ovaj projekt trajao je 35 godina i zahtijevao je mnogo putovanja na južnu hemisferu. Napisao je nekoliko desetaka članaka o promatranju i dugogodišnji je suradnik časopisa Sky&Telescope. Njegova web stranica “Adventures in Deep Space” izvor je promatračkih izazova za napredne amatere, a Orionova zvjezdana karta “DeepMap 600” prikazuje najbolje objekte dubokog neba po njegovom mišljenju i iskustvu. Sa 24 650 unosa prvi je po broju promatračkih zapisa na web-stranici DeepskyLog.

U svom predavanju g. Gottlieb govorio je o povijesti otkrivanja objekata dubokog neba, od pradavnih vremena do slavnih vizualnih promatrača 18. i 19. stoljeća, kao što su Charles Messier, Pierre Méchain, William i John Herschel, Lord Rosse, Lewis Swift i drugi. Pokrio je njihove teleskope, postignuća i pogreške, koje su dovele do kataloga Johna Dreyera NGC (1888.) i IC (1895.) s preko 13 000 objekata. Ovo su još uvijek primarni katalozi nezvjezdanih objekata koje koriste istraživači i amateri. Nakon povijesnog pregleda, govorio je o modernoj analizi grupe amatera i profesionalaca u kojoj je sudjelovao, a koja je otkrila stotine pogrešaka, uključujući loše pozicije, pogrešne identifikacije, dvostruke unose i netočne klasifikacije. Naveo je primjere pogrešnih ili izgubljenih NGC brojeva, npr. kako je IC 2120 zapravo bio komet 113P/Spitaler, i posljedično moderno ažuriranje NGC-a. Nakon predavanja održana je živa sesija pitanja i odgovora, a druženje smo zaključili oko 21.15h.

Dojma smo da je predavanje bilo vrlo uspješno te da je publika uživala u prisutnosti g. Gottlieba koji se dubinski posvetio vizualnom promatranju preko 40 godina te stoga u tom području ima znanja i iskustva na najvišoj razini. Zahvaljujemo se g. Gottliebu na održanom predavanju te svima koji su prisustvovali!

Comments are closed.