Messier maraton, Višnjan, 2.4.2022.

Messier maraton, Višnjan, 2.4.2022.

Dragi ljubitelji astronomije i zvjezdanog neba, nakon dvije godine pauze, Astronomsko društvo Višnjan, Astronomsko društvo Beskraj, Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Hrvatski astronomski savez pozivaju vas na 26. Messierov maraton – Višnjan/Tičan, 2. i 3. travnja 2022.
 
Vremena održavanja su okvirna!
COVID-19 potvrde su obavezne!!!
 
Prijave se rade isključivo putem obrasca: https://forms.gle/w8JZsjevqJTgfHnB7
 
Subota, 2. 4. 2022.
  • 18:00 – 19:30 – Moguće je održavanje predavanja
  • 19:30 – Prijava sudionika i pripreme za maraton
  • 20:30 – Službeni početak Messierovog maratona
Nedjelja, 3. 4. 2022.
  • 00:30 – Noćni obrok u Zvjezdarnici Tičan
  • 05:30 – Završetak Maratona
  • 06:00 – Odlazak na spavanje
  • 13:00 – Zajednički ručak i podjela priznanja u restoranu Borgonja, Višnjan
  • 16:00 – Zajednička fotografija i rastanak

Maraton

Okupljanje natjecatelja je od 19:00 sati na livadi istočno od zvjezdarnice na Tičanu. Natjecanje počinje u 20:30 sat i traje do 05:30 sati, odnosno odluke suca o privremenom prekidu i/ili ranijem završetku u slučaju promjene vremenskih uvjeta. Svaki tim sačinjava dvoje natjecatelja, odnosno glavni natjecatelj i asistent koji pronalaske prijavljuju sucu.

Što ponijeti i kako se pripremiti

Natjecanje će se odvijati na travnatoj livadi. Napominjemo da teren može biti mokar zbog čega bi moglo doći do povećane propusnosti. Preporučamo sa sobom ponijeti radnu PVC foliju na kojoj će se postaviti oprema i opažač. Teren je prema istoku puno otvoreniji od Rušnjaka, zbog čega preporučamo pratiti prognoze vjetra. U slučaju bure, ne treba brinuti za blato i tlo već o vjetrozaštiti sebe i teleskopa!
 
Za natjecatelje koji do sada nisu imali iskustva:

Smještaj

Za sve sudionike predviđen je smještaj u višekrevetnim sobama, u zgradi dormitorija u Višnjanu, uz napomenu da sudionici donose svoje vreće za spavanje. Oni koji su u mogućnosti doći dan ranije (29. ožujka) zbog upoznavanja prostora i treninga, mogu također prenoćiti u dormitoriju.

Kotizacija

Puna kotizacija iznosi 100,00 kuna i obuhvaća: noćni obrok, čaj, ručak u restoranu, smještaj u dormitoriju, nagrade/priznanja za pobjednika i natjecatelje, zajedničku fotografiju. Osnovna kotizacija od 50,00 kuna se ne može umanjiti i ne predviđa ručak u restoranu. Kotizacija se plaća prilikom prijave, na dan održavanja maratona. Suci su oslobođeni plaćanja.
 
VAŽNO: U slučaju loših vremenskih prilika, okupljanje se ne otkazuje, već se pretvara u (g)astronomsko druženje. Molimo da nas o dolasku u Višnjan obavijestite najkasnije do 28. ožujka 2022. godine u 15:00 sati. Radi organizacije i pripreme, molimo osobne podatke svakog pojedinog sudionika poslati putem sljedeće poveznice https://forms.gle/w8JZsjevqJTgfHnB7
Comments are closed.