PGSP – Geminidi

PGSP – Geminidi

Zbog loše vremenske prognoze druženje na Petrovoj Gori se otkazuje!

Geminidi su jedan od najboljih i najbogatijih meteorskih potoka koji se mogu vidjeti tijekom godine. Potječu od asteroida (ili možda “ugaslog” kometa) Phaeton, a radijant je oko ponoći već visoko na nebu. Ove godine geminidi dolaze za vikend u vrijeme mladog Mjeseca, što znači da je vrijeme idealno za promatranje! maksimum je u ponedjeljak 14. prosinca u 5:10 UT (6:10 ujutro po lokalnom vremenu), no IMO (International Meteor Organization) preporuča promatranje i 24h prije toga jer je aktivnost velika, naročto tamnijih meteora.

Tim povodom, kao pokušaj popularizacije promatranja meteora, AD Beskraj organizira Geminidi Star Party na Petrovoj Gori u subotu, 12. prosinca. Okupljanje je u Muljavi oko 12h nakon čega slijedi ručak, a zatim predavanje našeg poznatog “meteorologa” Nikole Biliškova u konferencijskoj dvorani lovačkog doma nakon čega, ukoliko bude vedro, idemo do spomenika na promatranje. Preporučamo da se toplo obučete i da svi zainteresirani za promatranje meteora ponesu vreću za spavanje te opremu za bilježenje meteorske aktivnosti (fotoaparat, diktafon, olovku i notes i slično). Naravno, nije nužno da svi promatraju meteore, samo molimo astrofotografe da ne svijetle previše sa laptopima kako ostalim sudionicima ne bi unišili “noćni vid”.

Ukoliko bude vedro svakako preporučamo zainteresiranima da ostanu promatrati u noći sa nedjelje na ponedjeljak jer su geminidi za razliku od ostalih meteorskih potoka aktivni još i prje ponoći. Prognozu za ovogodišnje geminide pogledajte na stranicama zvjezdarnice.com.

Molimo da sami na vrijeme rezervirate mjesta u lovačkom domu. Kartu sa opisom puta kako doći do Muljave pogledajte na našim PGSP stranicama.

Druženje će se održati bez obzira na vremenske prilike, no ako bude stvarno jako loše vrijeme onda ćemo otkazati. Zato bi bilo dobro da se najavite (komentarom ispod ovog posta ili na mail) ukoliko dolazite ili otkazujete svoj dolazak.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.