Kalendar astrofotografija 2019.

Kalendar astrofotografija 2019.

Čast nam je, povodom 20. godišnjice osnivanja astronomskog društva Beskraj, predstaviti vam kalendar astrofotografija članova udruge! Osnivačka skupština AD Beskraj održala se u studenom 1998. godine. Jedna od naših glavnih aktivnosti upravo je astrofotografija, za koju je potrebno puno truda, znanja i dobre opreme. Zadovoljstvo gledanja galaksija i maglica prostim okom je neusporedivo, ali prvi susret s astronomijom mnogima je upravo preko predivnih fotografija prepunih boja i neobičnih oblika, koje često djeluju kao da ih je neki nepoznati umjetnik kistom naslikao na nebeskom platnu.

Kalendar sadrži 11 fotografija članova udruge s opisima korištene opreme, te jednom serijom skica protekle opozicije Marsa koju je vrijedno zabilježio naš Vedran Vrhovac. Na skicama se vidi kako se površina Marsa raščistila nakon početne globalne pješčane oluje i možemo pratiti cijelu rotaciju planeta kroz okular njegovog 300 mm dobson teleskopa. Fotografije nas vode od vjernog pratioca Mjeseca, širokokutnog pogleda na Mliječnu stazu iznad nestvarnog krajolika otoka Paga, preko prikaza šarenih maglica i međuzvjezdane prašine gdje se zvijezde rađaju i umiru, do udaljenih galaksija od kojih je jedna snimljena teleskopom zvjezdarnice u Čileu!

Dimenzija kalendara je A3, a otisnuti su na kvalitetnim 135-gramskom premaznom papiru, uvezeni spiralom, s kukicom za objesiti na zid. U samom kalendaru smo osim stadardnih faza Mjeseca nastojali postaviti informacije o zanimljivom astronomskim događanjima tijekom godine. Same fotografije ispunjavaju cijeli gornji dio stranice, tako da ih nakon završene godine možete iskoristiti kao postere!

PDF kalendara možete skinuti ovdje!

Cijena kalendara je 50 kn po komadu, uplatom na račun udruge HR1023400091110071832 s opisom plaćanja “ZA KALENDAR”. Kalendare je moguće poslati poštom uz cijenu poštarine 30 kn. Potvrdu o uplati (ako treba i adresu za slanje) poslati na mail adresu bobo@ad-beskraj.hr. Osobno preuzimanje može se obaviti u trgovini Teleskop centra u Tuškanovoj ulici, a po želji i vikendom u pivnici Pinta u Radićevoj ulici u Zagrebu.

9 thoughts on “Kalendar astrofotografija 2019.

    1. Ne, opet ne da. Hoće Poziv na broj. Čini se da bi bez modela još i išlo… :/
     Što upisati pod Poziv na broj? Hvala!

     1. Uplate koje smo dobiili su prošle s modelom 00 i datumom. Možda bi bilo bolje kontaktirati banku u vezi toga 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.